08 April 2008

Republika Kosovo

Otvorena Ambasada SAD u Prištini

Sjedinjene Američke Države su danas zvanično u Prištini otvorile Ambasadu. Čelnici institucija Republike Kosovo su taj čin ocjenili historijskim trenutkom za Kosovo i dokaz jačanja veza između dvije zemlje. U međuvremenu, odlučeno je da Skupština Kosova na sjednici u srijedu razmotri usvajanje Ustava Kosova.

“Otvaranje ambasade predstavlja novu fazu u odnosima između Kosova i SAD”, izjavila je otpravnica poslova u Američkoj ambasadi Tina Kaidanou. Govoreći na ceremoniji otvaranja, Kaidanou je izrazila privrženost Vašintgona razvoju Kosova.

“Poslije proglašenja nezavisnosti i priznanja Kosova od najuticajnijih i najrazvijenijih zemalja svijeta, Kongres je odobrio zvanično otvaranje ambasade u Prištini”, izjavila je Kaidanou. Kaidanou je prenijela pozdrave američke vlade i državne sekretarke Kondolize Rajs, ocjenjujući da je ovo događaj ‘pun nade’. Američka predstavnica je ocjenila da je Kancelarija te države dobro sarađivala sa kosovskim vlastima i da se otvaranjem Ambasade ulazi u novu fazu unapređenja tih odnosa.

Predsjednik Fatmir Sejdiu je ocjenio da je ovo istoriski trenutak za Kosovo zbog institucionalizacije diplomatskih odnosa između Kosova i SAD.
“Otvaranjem Američke ambasade u Prištini uspostavlja se jedan dio diplomatskih odnosa između dvije zemlje. To će se krunisati otvaranjem ambasade Kosova u Vašingtonu”, rekao je Sejdiu.

Od proglašenja nezavisnosti, 17. februara, u Prištini su pored američke otvorene i ambasade Albanije, Velike Britanije, Njemačke i Švicarske. Njihove kancelarije za vezu tranformisane su u diplomatska predstavništva. SAD su ubrzo po proglašenju nezavisnosti priznale Kosovo, a to je do sada učinilo 38 zemalja.

U međuvremenu, danas je Predsjedništvo Skupštine odlučilo da Skupština Kosova na sutrašnjoj sjednici razmatra usvajanje ustava. Na zahtjev predsjednika i premijera Kosova, Predsjedništvo Skupštine je odlučilo da za sutra u 10 sati sazove vanrednu sjednicu na kojoj će se razmatrati usvajanje ovog najvišeg pravnog akta. Čelnici institucija Kosova su ocjenili da se usvajanjem ustava legitimiše moderna država Kosovo.

Ustav je prošle nedjelje odobrio Međunarodni civilni predstavnik (MCP) Piter Fejt, kako je predviđeno planom Martija Ahtisarija. Nacrt Ustava Kosova sadrži 40 poglavlja i ima 160 članova.
Kosovo se određuje kao parlamentarna Republika, a predviđeno je da predsjednik ima veća ovlaštenja, među kojima je i vrhovni komandant buduće vojske Kosova. Albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu, precizirano je prijedlogom ustava. Ustav treba stupiti na snagu 15. juna.

No comments: