12 April 2008

Pregovori o policiji BiH

Lajčakov kompromisni prijedlog policijskih zakona prihvaćen u Parlamentu BiH

Glasovima 22 zastupnika SNSD-a, SBiH, HDZ BiH, HDZ 1990., PDP-a i DNZ-a Zastupnički dom Parlamenta BiH u četvrtak je 15 minuta prije ponoći prihvatio dva reformska policijska zakona, koji Bosni i Hercegovini "otvaraju put" potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Zakoni su zapravo istovjetni prijedlozima Vijeća ministara BiH, s tim što je u njih ugrađen amandman visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, koji predstavlja kompromis između onoga na čemu su inzistirali Milorad Dodik s jedne i Haris Silajdžić s druge strane.

Taj amandman predviđa da će lokalna razina jedinstvene policijske strukture, kao i odnosi između novih tijela na državnoj razini i lokalnih policijskih tijela, biti regulirani nakon reforme Ustava dvama novim policijskim zakonima koji će se izglasati najkasnije godinu dana nakon izglasavanja novog Ustava. Također je ugrađena i odredba kako će struktura jedinstvenih policijskih snaga BiH odgovarati ustavnoj strukturi zemlje.

Dodik je takvom formulacijom dobio "jamstvo" da MUP i policija RS neće biti ukinuti, a Silajdžić pak "garanciju" da će reforma policije biti nastavljena nakon što se promjeni daytonski ustav. No, za sve je, čini se, najvažnije što je napokon otvoren put potpisivanju sporazuma s EU.

Jedina je prepreka na tom putu skoro izjašnjavanje Doma naroda Parlamenta BiH o policijskim zakonima. Iako SDA, zbog većine u Klubu Bošnjaka, ima mogućnost blokade prihvaćanja zakona pozivanjem na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i upućivanjem zakona na ocjenu Ustavnom sudu BiH, teško je vjerovati da će se ta stranka odlučiti na tako što. Time bi bila označena kao glavni i jedini krivac za ponovno odlaganje potpisivanja sporazuma s EU.

Stoga je vjerojatnije da će se SDA zadržati tek na verbalnim kritikama. Tako je predsjednik SDA Sulejman Tihić jučer ustvrdio da su ti zakoni sramota za BiH i EU te jedna od povijesnih grešaka međunarodne zajednice i domaćih političara.

No comments: