11 June 2007

TV Hayat na Dodikove prijetnje

TV Hayat Dodika optužuje za klevetu

Generalni direktor Nezavisne televizije "Hajat" Sarajevo Elvir Švrakić objavio je danas saopštenje u kome je premijera Republike Srpske Milorada Dodika optužio za klevetu ove TV kuće i miješanje u njenu uređivačku politiku. Povodom ...

izjave premijera Dodika da je "Hajat" huškačka televizija koja raspiruje netrpeljivost na ovim prostorima, pa i prema Vladi RS i njemu lično, i da bi to neko trebalo da sankcioniše, Švrakić navodi da se ovakva zvanična izjava premijera jednog entiteta u BiH može okarakterisati jedino kao kleveta ove TV kuće, iznošenje neistina, miješanje u uređivačku politiku, direktna prijetnja njenim urednicima i televiziji uopšte, te skretanje pažnje sa izostanka njegovog odgovora na pitanja koja su mu upućena.

"Hajat" navodi da je povod za ovakvu Dodikovu izjavu to što je ova televizija 26. maja u centralnom dnevniku koji je vodio Senad Hadžifejzović prenijela dijelove intervjua koji je premijer RS dao američkom magazinu "NJuzmaks" /NewsMax/ dva dana ranije, a u kome je, prema navodima ove televizije, govorio o prijetnjama koje su mu upućivane u Ambasadi SAD u Sarajevu, o tome kako SAD pokušavaju da asimiliraju RS u BiH koja je muslimanski entitet, o novoizgrađenim džamijama u BiH koje služe kao baza za trening muslimanskih ekstermista.

U saopštenju se navodi da "Hajat" očekuje od Dodika da dokaže je neko pogrešno prenio njegove navode i dokaže svoje tvrdnje ili da prijavi ovu televiziju Regulatornoj agenciji za komunikacije, koja će kao jedina nadležna insitucija utvrditi da li je prekršeno bilo koje pravilo ili kodeks o emitovanju TV programa.

"Krajnje je vrijeme da političari u BiH snose odgovornost za javno iznesene tvrdnje i da nekome odgovaraju u slučaju iznošenja neistina, kao što mediji iz cijele BiH odgovaraju Regulatornoj agenciji za komunikacije za zakonitost i poštivanje pravila i kodeksa o emitovanju programa", navodi se u saopštenju.

Pismo je upućeno Predsjedništvu BiH, Vladi FBiH, Izbornoj komisiji BiH, Ombudsmanu BiH, Sipi, Osi, MUP-u FBiH, OHR-u, EUFOR-u, OEBS-u, Onasi, Srni, Feni, Udruženju "BH novinari".

No comments: