11 June 2007

Traže procesuiranje ratnih zločina počinjenih u Ljutočkoj dolini

U sklopu spomen manifestacije „Ljutočka dolino, nikada ne zaboravi„, kojom se mještani Kulen Vakufa, Orašca, Klisa i Ćukova, prisjećaju stradanja Bošnjaka u ljeto 1992. godine, danas su ispred Tužilaštva USK-a, održani mirni protesti preživjeli mještana Ljutočke doline.

Tokom mirnih protesta, mještani su Tužilaštvu USK-a predali zahtjev za procesuiranje i hapšenje ratnih zločinaca zbog učinjenih nedjela u Ljutočkoj dolini 1992. godine. Obraćajući se prisutnim mještanima Ljutočke doline, Hilmo Kozlica, predsjednik MZ Orašac, kazao je da preživjeli mještani svaki dan se prisjećaju 10. i 11. juna 1992. godine, danas kada su zločinci zvjerski ubili preko 200 civila, žena, staraca i djece.

«Smatramo da su se na ovom prostoru desili stravični zločini, koji po svojoj svireposti nadmašuju ljudski um, što nam daje za pravo da od Tužilaštva USK-a tražimo hitnu i konkretnu aktivnost« - kazao je Hilmo Kozlica, predsjednik MZ Orašac.

Prije 15 godina, 10. i 11. juna, oko 5.000 mještana Ljutočke doline izvedeno je iz svojih domova, a na Štrbačkom buku, od svojih je porodica odvojeno 209 muškaraca, koji su potom odvedeni u razne logore. Tijela 120 nastradalih ekshumirana su iz jama Bezdana, Tihotina i Hrgar.

No comments: