18 June 2007

Ministri u Vladi RS na posao će podzemnim tunelom

Ministri u Vladi RS trebali bi 1. listopada preseliti u novu zgradu. Osim privilegije da radno vreme provode u najvišoj banjalučkoj zgradi - sedamnaestokatnici, za njihove potrebe bit će osigurane i nove fotelje, uz prateći uredski nameštaj.

Vlada se pobrinula da ministrima koji nisu iz Banja Luke u blizini ureda budu i stanovi koji se nalaze u susjednoj zgradi. Kako ne bi pokisli ili se smrzli, ministrima je omogućeno da od stana do ureda dođu podzemnim hodnikom koji povezuje ove dvije zgrade.

Po procjenama Ministarstva prometa i veza RS, obije zgrade koje gradi „Integral inženjering“ trebju koštati nešto više od 100 milijuna KM. U međuvremenu, piše Blic, revizori su već utvrdili određene nepravilnosti u gradnji novog stambeno-poslovnog prostora za Vladu RS u kojoj će biti stanovi ministara i neke institucije Vlade RS.

Osim što su utvrdili da objekte, koje su preuzeli od „Telekoma Srpske“ nisu uknjižili u svoje vlasništvo, revizori su izračunali da će Vlada RS za ovu osmokatnicu od 30.074 četvorna metra plaćati „Integral inženjeringu“ 2.234 KM po četvornom metru, umjesto 1.430 KM kako je bilo predviđeno.

- Rok za gotovinsko plaćanje je istekao i kupac je prihvatio plaćanje na kreditnoj osnovi s rokom od 12 godina (144 rate u iznosu od 349.422 KM, uvećano za kamatu čiji je obračun vezan za EURIBOR, plus 1,8 posto). Kreditnim ugovorom ‘Integral inženjeringu’ je u cijelosti isplaćen stambeno-poslovni objekt, ali je na ovaj način značajno uvećana nabavna cijena objekata koja nije konačna jer je obračun kamate promjenljiv, tvrde revizori.

Glavni revizor RS Boško Čeko kaže kako će revizori dati konačno mišljenje i preporuke o ovome krajem kolovoza kada urade financijski izveštaj.

U Vladi RS su jedino prokomentirali „kako je samo Čeko mogao izračunati koliko će koštati kvadrat stambeno-poslovnog prostora“.

S druge strane, za sedamnaestokatnicu prvotno je „Telekom Srpske“, koji je počeopraviti zgradu prije privatizacije, izdvojio 15 milijuna KM. Ostatak će platiti Vlada i to od dividende koju je dobila prošle godine od „Telekoma“ - oko 40 milijuna KM.

No comments: