28 June 2007

Četvorica Srba iz BiH uhićena u Chicagu

Četvorica uhićenih, kako se nadovi u priopćenju ICE, nisu u imigracionim papirima naveli da su bili u vojsci koja je bila uključena u genocid nad tisućama bosanskih muslimana 1995. godine.

Četiri Srbina iz BiH uhićena su u Chicagu zbog skrivanja podataka o vojnom angažmanu u vrijeme genocida u Srebrenici 1995. godine, priopćila je Agencija za imigracije i carine Sjedinjenih Američkih Država (ICE).

Uhićeni su Dalibor Butina (33), Radovan Janković (61), Vlado Kecojević (53) i Branislav Čančar (47).

"Agencija za imigracije i carine uhitila ih je u utorak 19. lipnja zbog skrivanja podataka o službi u vojsci bosanskih Srba, kako bi mogli ući u SAD kao izbjeglice", priopćeno je iz ove agencije.

Glasnogovornik tužiteljstva BiH Boris Grubešić nije mogao reći vodi li se istraga o uhićenima, rekavši kako "iz razumljivih razloga" ne daju podatke za osobe koje su izvan BiH.

Četvorica uhićenih, kako se nadovi u priopćenju ICE, nisu u imigracionim papirima naveli da su bili u vojsci koja je bila uključena u genocid nad tisućama bosanskih muslimana 1995. godine.

"Poslije ulaska u SAD i dobijanja statusa izbjeglice, sva četvorica su stekla i stalnu boravišnu dozvolu. Pokrenuta je procedura za deportaciju i oni bi se trebali pojaviti pred federalnim sucem za imigraciju, koji će donijeti konačnu odluku", piše u priopćenju, prenose Nezavisne novine.

Glavni prioritet ove američke agencije je da ne dozvoli zlouporabu nacionalnog imigracijskog sustava.

"Usmjerili smo naše napore na pojedince koji ulaze u zemlju na osnovu lažnih podataka, posebno na one koji kriju svoju ratnu prošlost", istakla je Eliza Braun, specijalni agent ICE.

Ova agencija identificirala je više od 800 slučajeva iz 85 zemalja, koji obhvaćaju pojedince osumnjičene za povredu ljudskih prava.

Nijedan sud ne traga za uhićenima

U Graničnoj policiji BiH su rekli kako nisu dobili najavu iz SAD o deportaciji, kao i da nemaju podataka da je za nekim od uhćenih raspisana potjernica po nalogu nekog od sudova u BiH. Govoreći o proceduri, Fadil Jaganjac, načelnik Terenske kancelarije za sigurnost Granične policije, rekao je da se po dolasku u BiH deportirane osobe obavljaju provjere u svim evidencijama, kako bi se utvrdilo da li ga neki sud traži.

"Ukoliko nema potrage, mi obavljamo razgovor o okolnostima odlaska i vraćanja u zemlju, te obavještavamo lokalnu policiju o deportaciji, kao i o adresi na kojoj će osoba boraviti", rekao je Jaganjac.

No comments: