28 June 2007

Afera Sova

Parlamentarna komisija za nadzor nad obavještajnim i bezbjedonosnim službama juče poslije podne je obavila odvojene razgovore sa nekadašnjim predsjednikom Vlade Antonom Ropom i direktorom obavještajne agencije Sova u to vrijeme Iztokom Podbregarom, a javnost sa nestrpljenjem očekuje rezultate saslušanja jednih od najznačajnijih aktera događaja iz 2004. godine. Da podsjetimo, Sova je, prateći zaoštrenu situaciju oko Piranskog zaljeva, onomad prisluškivala telefonske razgovore vrha hrvatske politike, pogotovo kada su na vezi bili slovenski sagovornici.

Trag za šok

Prva vijest je govorila o prisluškivanju premijera Ive Sanadera i tadašnjeg vođe slovenske opozicije Janeza Janše, ali potom se spisak prisluškivanih počeo širiti, tako da su na njemu danas (nezvanično) i bivši hrvatski ino-ministar Žužul, državni tajnik u MIP-u Biščević, hrvatski ambasador u Ljubljani Nobilo i još neki visoki zvaničnici iz diplomatskih i obavještajnih redova.

Već pri pomenu Sanaderovog imena afera sa prisluškivanjem je dotakla međunarodne dimenzije (Zagreb je odmah Ljubljani uputio diplomatsku notu, i još čeka objašnjenje), a nakon što se sa svojim saznanjima oglasio bivši premijer Anton Rop, nevesela priča je dobila i elemente prvorazrednog skandala. Rop je, naime, rekao da su Sanader i Janša u predizborno vrijeme prije tri godine dogovarali incidente, na koje slovenska vlada nije imala adekvatnih odgovora, a što je onda Janšina stranka (SDS) vješto iskoristila u izbornoj kampanji.

“Dobio sam informacije od ovlaštene osobe iz Sove o razgovorima koje su bile tako šokantne da o njihovim detaljima ne mogu javno govoriti, ali ću sve pojedinosti iznijeti pred Parlamentarnom komisijom za nadzor tajnih službi”, izjavio je i obećao Rop. Ne treba sumnjati da juče to nije i učinio. Biće, međutim, zanimljivo vidjeti da li je imao čime stvarno i potkrijepiti svoje tvrdnje, s obzirom na to specijalna vladina komisija, koja posljednjih dana i tjedana intenzivno češlja Sovine prostore i dokumentaciju, uvjerava da u Sovi nema nikakvih pisanih tragova koji bi svjedočili o bilo kakvom prisluškivanju.

Hitna sjednica parlamentarne komisije protekla je iza zatvorenih vrata, a dok se čeka kada će šta i koliko od Ropove i Podbregarove ispovijedi ponuditi na uvid javnosti, ljubljanski Dnevnik, koji se od prvog dana izbijanja afere događajima oko Sove posvećuje u mjeri da bi se moglo kazati da predstavlja treću (novinarsku) istražnu komisiju, obavještava da se prisluškivanje obavljalo iz samog centra Ljubljane.

“Naivni” Hrvati

Uz pomoć sofisticirane opreme njemačkih partnera (za neke druge poslove), agenti Sove su pratili i telefonske komunikacije hrvatske ambasade. Dnevnik piše da je Sovina prislušna aktivnost 2004. godina bila izuzetno intenzivna, o čemu svjedoči podatak da je tada bilo izdano 3.100 odredbi o praćenju međunarodnog sistema veza. Dnevnikovi izvori iz Sove kažu da je prisluškivanje hrvatske strane do prije godinu bilo prilično jednostavno, pošto “južni susjedi gotovo da nisu upotrebljavali kriptirane komunikacije, a i kada jesu, one nisu bile komplicirane za razbijanje”.

No comments: