05 May 2007

Marihuana i Srbija

Najavljeno nasilje nad onima koji puše travu, a zaboravljaju Kosovo

Svjetski marš konoplje, Gandja marš, treba biti održan sutra, na Trgu Republike u Beogradu, Srbija, a istovjetni skupovi bit će organizirani u 200 gradova širom svijeta.

Cilj skupa je, prema najavi organizatora, ukidanje zabrane biljke konoplja, tj. marihuane, i dozvoljavanje njezine medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe.

Skupina srpskih ekstremno desnih organizacija, koja sebe naziva Ujedinjeni patrioti i Ujedinjeni srpski nacionalisti, najavila je da će na dan okupljanja zagovornika ukidanja zabrane konzumiranja marihuane organizirati kontra-skup i fizički se obračunati s neistomišljenicima.

Otvoreni poziv na nasilje potpisali su Srpski otadžbinski pokret Obraz, Nacionalni stroj, Krv i čast, Konačni obračun i Garda cara Lazara, ali ne i Srpski sabor Dveri, iako je to ranije objavljeno.

"Smatramo da je nedopustivo da se 2007, u trenutku kada se vodi presudna bitka za budućnost Kosova, organiziraju skupovi na kojima se veličaju po
časti poput narkomanije i homoseksualizma", kaže se u priopćenju navedenih organizacija, koje dodaju da su 'kontramarš' podržali Kosta Čavoški, Siniša Vučinić i Goran Davidović, nedavno osuđen zbog upada na antifašističku tribinu u Novom Sadu.

Uzgajanje i upotreba marihuane zabranjeni su u Srbiji, ali Ustav Srbije jamči pravo okupljanja i prosvjeda i zabranjuje pozive na nasilje.

No comments: