07 May 2007

Francuzi izabrali predsjednika

Nicolas Sarkozy
novi francuski predsjednik


Kandidat desnice Nicolas Sarkozy pobijedio je na francuskim predsjedničkim izborima. Sarkozy je osvojio 53 posto glasova, a socijalistkinja Ségolène Royal 47 posto.

Nekoliko minuta nakon zatvaranja birališta Ségolène Royal, prva žena koja je ušla u drugi krug francuskih predsjedničkih izbora, priznala je poraz. "Nadam se da će novi predsjednik Republike ispuniti svoju zadaću služeći svim građanima Francuske", rekla je Ségolène u stranačkoj središnjici.

Odaziv na izbore bio je nezapamćeno visok - glasalo je 85,5 posto od 44,5 miliona francuskih birača.

Konzervativni bivši ministar unutarnjih poslova, sin mađarskog plemića i grčke Židovke, naslijedit će tako Jacquesa Chiraca, koji je na čelu zemlje bio 12 godina.

Sarkozy će iz Elizejske palače kreirati francusku i europsku politiku najmanje idućih pet godina. U predizbornoj kampanji je obeća
vao da će reformirati Francusku kako bi se uspješno suočila s izazovima 21. stoljeća, ističući u prvom redu plan za smanjenje nezaposlenosti.

No, u Francuskoj oštro podijeljenoj na ljevicu i desnicu za početak će mu biti teško pridobiti brojne građane koji su glasali protiv njega.

U Parizu je u nedjelju navečer raspoređeno dodatnih tri hiljade policajaca, kako bi se spriječili eventualni nemiri, osobito u multietničkim predgrađima, gdje Sarkozy nije omiljen nakon što je kao ministar unutarnjih poslova grubo ugušio nemire 2005. godine.

No comments: