03 May 2007

11. juli - Dan sjećanja u cijeloj BiH

Inicijativni odbor za obilježavanje genocida u Srebrenici: Zahtjev da 11. juli bude Dan sjećanja u cijeloj BiH

Inicijativni odbor za obilježavanje 12. godišnjice genocida u Srebrenici uputit će Vijeću ministra BiH zahtjev da 11. juli, datum kada bi se u Potočarima trebala obaviti dženaza novoidentificiranim žrtvama, bude proglašen Danom sjećanja na cijeloj teritoriji BiH.

Predsjedništvu BiH upućen je zahtjev za pokroviteljstvo obilježavanja godišnjice genocida.
- U Memorijalnom centru Potočari 11. jula očekujemo sve članove Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH - kazao je predsjednik Odbora Abdurahman Malkić.
Ovogodišnje obilježavanje godišnjice počet će već polovinom juna u Danskoj, a nastaviti se prvih dana jula u Istanbulu, gdje će uz druge prigodne aktivnosti biti promovirana knjiga Hasana Nuhanovića "Pod zastavom UN-a" na turskom jeziku.
U petak, 6. jula, hutba na džuma-namazu u svim džamijama bit će posvećena Srebrenici. Dan kasnije iz Nezuka kod Zvornika će krenuti ovogodišnji "Marš mira - Put slobode", čiji će učesnici prepješačiti put kojim su se Srebreničani pokušali probiti do slobodne teritorije.
- U Srebrenici će 10. jula biti održana komemorativna sjednica Skupštine općine. Očekujemo da će Parlament BiH također održati komemorativnu sjednicu ili u Srebrenici ili u Sarajevu - kaže Malkić.

No comments: