25 April 2007

Sanatrans

Obnova voznog parka "Sanatransa"

Ovih dana za potrebe preduzeća Sanatrans nabavljena su nova četiri autobusa čija vrijednost se procjenjuje na oko četiri miliona maraka. Vlasnik ovog preduzeća nedavno je postala uspješna trgovinska tvrtka Ilma iz Bihaća. Ona spada među pet najuspješniji trgovinskih firmi u Unsko-sanskom kantonu. Planovi novog vlasnika su da se do kraja ove kalendarske godine stari i dotrajali autobusi zamjene novima te tako potpuno obnove vozni park.
"Preduzeće Sanatrans je tokom marta poslovalo s pozitivnim saldom. Dokazali smo da Sanatrans koji pripada našoj tvrtki, usprkos brojnim teškoćama, može opstati na još uvijek nesređenom tržištu i velikoj konkurenciji", istakao je Edin Dedić, jedan od vlasnika tvrtke Ilma. On je još najavio i otvaranje nekoliko novih putničkih linija, od kojih će neke biti i međunarodne. U poslijeratnom razdoblju Sanatras je radio u sklopu JKP-a Sana te je u tom vremenu bio jedan od najvećih gubitaša u odnosu na druge radne jedinice u sklopu tog preduzeća.
Bivše preduzeće JKP-a samo za nabavku goriva je dugovalo dobavljačima više od 500 hiljada maraka, dok su se ukupna dugovanja kretala više od milion maraka. Novi vlasnik Ilma je kupovinom dijela JKP-a Sana postala i vlasnik Sanatransa. Tako je kupovinom ove putničke jedinice iz sastava JKP-a preuzela i 30 dosadašnjih zaposlenika.
U žurnom postupku i radu u hodu osposobljena je interna benzinska crpka u krugu preduzeća, kao i servis za tehnički pregled i popravke motornih vozila. Neskriveno je zadovoljstvo među zaposlenicima i potezom novog vlasnika koji je dosad zaposlenima isplatio tri od osam zaostalih plaća.

No comments: